10 Lecții virtuale

Lecția 1: Despre Urmuz
Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” începe astăzi (23.11.2021) un nou proiect cultural ce se va desfăşura exclusiv online, „10 Lecţii Virtuale”. Ne dorim să aducem în faţa publicului nostru, mai ales în faţa tinerilor, informaţii care nu se regăsesc în programele şcolare, fără a avea pretenţia de a fi didactici.
 
Şi cum astăzi se împlinesc 98 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari scriitori români, Urmuz, născut la Curtea de Argeş, academicianul Gheorghe Păun ne vorbeşte, în 4 episoade pe care noi le-am numit „lecţii”, despre viaţa unuia dintre marii rebeli ai istoriei, artist adulat şi „profet” al câtorva curente literare.
 
Despre istoria numelui său, despre cât de mult a scris şi în ce fel a influenţat istoria literaturii, aflaţi în următoarele 4 zile, din clipurile pe care le vom posta pe site-ul nostru, www.culturaarges.ro, dar şi pe pagina de Facebook a instituţiei.
Lecția 2: Despre Urmuz
În acest episod vom afla care este istoria numelui lui Urmuz, ce rol a avut cifra 9 în viaţa sa, de ce a renunţat la Facultatea de Medicină şi cât de important a fost Arghezi pentru scriitorul argeşean. Vom afla de la academicianul Gheorghe Păun.
Lecția 3: Despre Urmuz
Lecţia 3 despre Urmuz aduce noutăţi pentru cei care ne-au urmărit până acum. Academicianul Gheorghe Păun povesteşte despre „lădoiul” cu scrierile autorului argeşean şi ne dezvăluie cum se numea primul volum pe care Urmuz voia să-l publice, cu puţin timp înainte să moară. Şi multe alte lucruri mai puţin ştiute: ar fi fost îndrăgostit de Regina Maria şi ar fi compus „jumătate de metru cub de muzică”, sub formă de partituri.
Lecția 4: Despre Urmuz
Casa în care s-a născut Urmuz a fost reconstituită virtual de un architect din Curtea de Argeş, iar academicianul Gheorghe Păun ne spune în lecţia de astăzi cum s-a reuşit. Şi, de asemenea, aflăm de ce femeile nu aveau nume în scrierile sale. Peste 2 ani se vor împlini 100 de ani de la moartea lui Urmuz, aşa că avem datoria de a organiza un eveniment în memoria acestuia.
Lecția 5: Pictură pe sticlă
O icoană este mereu un cadou binevenit. În lecția de astăzi, artistul plastic Ioana-Teodora Duta Schmiedigen ne învață cum să pictăm singuri o icoană pe sticlă pe care o putem oferi în dar de sărbători. Pornim astfel și un proiect de ateliere de creație online, alături de Muzeul Municipal din Curtea de Argeș.