Categorii
Evenimente

Eveniment dedicat lui Urmuz

Oraș cu rezonanțe medievale, Curtea de Argeș s-a bucurat de-a lungul vremii de existența unor personalități marcante în peisajul cultural, care prin creațiile lor au contribuit decisiv la structurarea unor direcții în cultura noastră românească. Urmuz, acest ,,însingurat răzvrătit” născut aici în anul 1883, este creatorul curentului de avangardă în literatură și, pe bună dreptate, apreciat și considerat de mari scriitori ca Geo Bogza ori Tudor Arghezi un adevărat precursor, căruia străinătatea îi dedică expoziții, lucrări și prelegeri în marile universități ale lumii.

Afișul evenimentului

Cei 139 de ani care au trecut de la nașterea sa vor fi marcați printr-o întâlnire despre Urmuz, alături de spiritul urmuzian pe care vom încerca să-l reactivăm împreună. Gazdele evenimentului din data de 18.03.2022 sunt Centrul de Cultură și Arte ,,George Topîrceanu” și Revista „Curtea de la Argeș” prin academicianul Gheorghe Păun. Expoziția va cuprinde fotografii și manuscrise inedite, având ca temă viața și opera scriitorului argeșean pe care George Pruteanu, reputatul filolog, în caracteriza simplu: ,,Urmuz, cel mai singur dintre singuri.” Urmuz este cel care a creeat curentul avangardist în literatura română.

O bucată de Urmuz cântăreşte cât jumătate din Istoria Literaturii Române!

Cei 139 de ani care au trecut de la nașterea sa au fost marcați printr-o expoziție de documente și manuscrise în spiritul urmuzian. Cu această ocazie mulțumim celor care s-au implicat, în special domnului academician Gheorghe Păun, dar și tuturor celor care au fost alături de noi la acest eveniment deosebit.