Categorii
Evenimente

George Topîrceanu – „chiriaşul grăbit” din poezia românească

După ce cu câteva zile în urmă ne-am amintit de marele Urmuz, acel enigmatic ,,singur dintre singuri”, născut în oraşul nostru acum 139 de ani, o altă personalitate a literaturii române se cuvine a fi evocată, legându-şi pentru eternitate numele de legendarele ţinuturi ale Curţii de la Argeş.

Născut la 20 martie 1886, „chiriaşul grăbit” din poezia românească – George Topîrceanu – a poposit în anii copilăriei la Văleni, în comuna Şuici, pe Valea Topologului , pentru ca la maturitate să dea viaţă unor creaţii ale căror versuri amintesc de aceste locuri.

Şi pentru că Centrul de Cultură şi Arte din Curtea de Argeş are înscris pe frontispiciu numele celebrului scriitor, instituţia noastră i-a dedicat un moment omagial în data de 21.03.2022.

Astfel, în parteneriat cu elevii Colegiului Naţional ,,Vlaicu Vodă’’, coordonaţi de prof. Ileana Popescu, la sediul prestigiosului liceu s-a organizat un simpozion în cadrul căruia au fost evocate momente biografice şi fragmente din operele lui Topîrceanu.

Finalul evenimentului a aparţinut deopotrivă elevilor participanţi şi cursanţilor de la clasa de canto a Centrului de Cultură şi Arte, îndrumaţi de prof. Bianca Elena Popescu, cei care, dovedind inclinatii artistice deosebite, au recitat poezii şi au cântat melodii pe versuri semnate de George Topîrceanu.